Loading

wait a moment

Z jakiego kraju pochodzą najsmaczniejsze oliwki

Oliwki to produkt, który jest przysmakiem niejednego podniebienia. Wielu ludzi na całym świecie nie wyobraża sobie sałatki bez tego właśnie dodatku. Nie bez powodu więc najpopularniejsza sałatka nazywa się mianem greckiej. Należy jednak zacząć od początku.

Oliwa ma swoje bardzo dalekie korzenie. Ciężko jest sobie wyobrazić, że posiada aż tak długą historię. Jej początki datowane są na zalążki cywilizacyji. Drzewo oliwne, bądź oliwka uprawna jest bardzo mocno kojarzona z rejonami śródziemnomorskimi.

Samo drzewko oliwne zaczęto hodować na terenie Palestyny i Syrii, dopiero w późniejszym czasie rozprzestrzeniło się to na tereny Grecji, Turcję i Włochy. Najsmaczniejsze oliwki gwarantuje nie tyle kraj pochodzenia, co ich przygotowywanie i konserwacja. Jak się okazuje – w krajach śródziemnomorskich jest to tak znana czynność, uprawiana przez lata – porównywalna do ogórków kiszonych w Polsce. Sposobów jest wiele, a oto niektóre z nich:

  • Konserwacja w wodzie, która trwa przez wiele tygodni, gdzie sama woda jest wymieniana raz na jakiś czas;
  • W solance, gdzie słona woda ma za zadanie wyciągnąć nieprzyjemną gorycz z oliwek.

    Jak powszechnie wiadomo, oliwki na samym początku, gdy są niedojrzałe – równocześnie są bardzo gorzkie. Proces ten trwa od jednego miesiąca do nawet pół roku;

  • Konserwacja w soli jest bardzo podobna do solanki, w odróżnieniu od tego, że substancją konserwującą jest sama sól. Potem się płucze oliwki w oliwie i powstaje cudowna zalewa;
  • Najpopularniejsza metoda używana przez producentów masowych to moczenie oliwek w ługu, czyli wodorotlenku sodu, dzięki czemu w krótkim czasie eliminowana jest niepotrzebna gorycz.

Najsmaczniejsze oliwki można znaleźć w takich rejonach jak: Francja, Włochy, Hiszpania i oczywiście Grecja.

Wszystko zależy jednak od preferencji kubków smakowych indywidualnego smakosza. Każdemu smakują oliwki po różnych stanach ich konserwacji.