Loading

wait a moment

Z jakich składników robi się majonez

Majonez to niewątpliwie sos, który zna pewnie każdy. Niezastąpiony składnik świąt wigilijnych. Bardzo dobrze czuje się w towarzystwie jajek i typowych posiłków typu fast-food. Dzięki swojemu niebywałemu smakowi – znajduje wielu zwolenników. Niestety jest też wielu przeciwników, którzy twierdzą, że jest on przede wszystkim niezdrowy, ale co najważniejsze – bardzo kaloryczny. W dzisiejszym świecie, głównym trendem jest zdrowe odżywianie. Dzięki temu, istnieje szereg osób, które z całych sił chcą wyeliminować tzw.

bomby kaloryczne. Jak się jednak okazuje – majonez jest przykładem produktu, który ciężko sobie odmówić. Można wykonywać go w domu lub kupić gotowy w sklepie. Należy jednak pamiętać, że produkty gotowe zawsze będą miały w sobie jakiś tajny pierwiastek, o którym konsument w rzeczywistości nie ma pojęcia. To właśnie dlatego zaleca się przygotowywanie większości produktów w zaciszu swojej kuchni. Nie każdy jednak wie lub zdaje sobie sprawę z tego – ile wysiłku to w istocie kosztuje. W jaki sposób wytworzyć tytułowy majonez? Co będzie potrzebne i jak wiele czasu zajmie nam osiągnięcie ostatecznego efektu? Głównym składnikiem powszechnie znanego majonezu jest oliwa, która w połączeniu z surowym żółtkiem jajka daje składnik emulgujący.

Konieczna jednak w przyprawieniu takimi składnikami jak: ocet, biały pieprz, sól i cytryna. Jest to jednak skład, który był stosowany na samym początku produkcji tego sosu. Obecnie istnieje bardzo wiele przepisów, które zmieniają się wraz z osobą, która je tworzy. Jedni uważają, że zamiast oliwy, należy użyć oleju roślinnego. Dla innych istotne znaczenie ma ugotowanie żółtek lub nawet dodanie do mikstury całych jaj. W ujęciu przemysłowym – stosowane są już takie mieszanki jak sproszkowane żółtka, konserwanty, barwniki i aromaty. Można sobie tylko wyobrazić dlaczego właśnie zaleca się własne wyroby.