Loading

wait a moment

Jakie są zamienniki cukru w kuchni

Mówi się, że tradycyjny cukier to ,,biała śmierć’’. Z pewnością nie bez powodu powstaje na świecie tyle kampanii społecznych, które komunikują, aby nie spożywać cukru pod żadną postacią w nadmiernych ilościach. Skutki diety bogatej w cukier są niestety bardzo szybko zauważalne. Oczywiście najbardziej znanym efektem jest otyłość. Niestety większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, że biały cukier powoduje szereg innych dolegliwości i chorób. Przykładami mogą być: zakwaszenia organizmu poprzez fakt, że w ekspresowym tempie dostaje się do krwiobiegu, ale także niebezpieczna cukrzyca, czy też zmniejszenie ilości wapnia w organizmie. Nie bez powodu więc lekarze decydują się na ograniczenie poziomu spożywanego cukru przez swoich pacjentów. Jak się jednak okazuje, nie wszyscy chcą słuchać i nie robią tego bez powodu.

Cukier to przyzwyczajenie. Niektórzy nie wyobrażają sobie nie posłodzić kawy, czy herbaty. Pomimo tego, że pierwsza sama w sobie jest już mało zdrowa. Naprzeciw takim problemom wychodzi szereg rozwiązań-alternatyw, do których w istocie można bardzo szybko się przyzwyczaić. Najpopularniejszymi zamiennikami cukru w kuchni są obecnie:

  • Erytrytol, czyli składnik, który występuje m.in. w popularnej kukurydzy. W efekcie wygląda identycznie jak tradycyjny, biały cukier.

    Różnica jest jednak taka, że jest o wiele zdrowszy i niestety droższy. Poziom jego słodkości jest porównywalny do zwykłego cukru. Świetnie sprawdza się w gotowaniu, pieczeniu, czy wzbogaceniu smakowym kawy i herbaty;

  • Miód to bardzo ciekawy zamiennik, stosowany przez bardzo wiele gospodyń. Pomimo tego, że jest bardzo kaloryczny, zawiera wiele witamin z grupy B i C oraz korzystnych mikroelementów. Jego odpowiednie stosowanie wzmacnia organizm i go jednocześnie oczyszcza. Odmian miodu jest bardzo mnóstwo. Z pewnością każdy znajdzie swój ulubiony rodzaj.

.