Jaka jest różnica między olejem słonecznikowym a rzepakowym

Olej to składnik, który jest używany niemalże w każdej kuchni. Świetnie nadaje się nie tylko do smażenia, ale gotowania, czy pieczenia. Dzięki swojemu wszechstronnemu zastosowaniu – znajduje wielu wiernych zwolenników. Jak się jednak okazuje, ogólnokrajowe statystki, które badają kupno olejów wyraźnie wykazują tendencję skłaniającą się ku olejowi rzepakowemu. Można by się tylko domyślać dlaczego w istocie tak się dzieje. Nie mniej jednak z pewnością nawyki przekazywane są z pokolenia na pokolenie i takie jest tego źródło.

Skoro najbardziej popularnymi olejami w polskiej kuchni są oleje słonecznikowe i rzepakowe – warto zastanowić się czym właściwie się od siebie różnią. Być może okaże się, że warto zmienić nawyki żywieniowe lub nieświadomie są one wręcz doskonałe? Olej rzepakowy to produkt rośliny, który bogaty jest zarówno w kwas Omega-3 oraz kwas Omega-6. Dzięki temu, w znaczny sposób wpływa na organizm, a mianowicie eliminuje ryzyko miażdżycy, czy reguluje poziom cholesterolu w organizmie. Olej rzepakowy to źródło bogatych witamin. Występująca w nim witamina A przewyższa niemal swój skład o 140 razy w porównaniu do konkurenta. Witaminy E i K również znacznie gęściej występują w oleju rzepakowym, aniżeli w słonecznikowym.

Co więcej, mówi się o tym, że dużo dłużej zachowuje swoją świeżość i jakość. Nadając się przy tym nie tylko do gotowania potraw na głębokim tłuszczu, czy pieczeniu, ale także na zimno i surowo; Olej słonecznikowy jest jednak konkurentem, który słabo sobie radzi. Zawiera bardzo mało kwasów Omega-3, a bardzo dużo kwasów Omega-6. Niestety, ich stosunek do siebie jest bardzo niekorzystny i negatywnie wpływa na osoby, które zmagają się przykładowo z chorobami serca. Ten rodzaj oleju nadaje się do smażenia jedynie w temperaturze do 100 stopni. Powyżej – zaczynają wydzielać się niezdrowe kwasy dla ludzkiego organizmu.