Loading

wait a moment

Jaka jest najzdrowsza kasza

Gotowanie obiadu w Polsce najczęściej kojarzy się z tradycyjnymi ziemniakami. W sumie to nie do końca wiadomo dlaczego, skoro nie są ani zdrowe, ani do końca smaczne. Z pewnością jest to kwestia przyzwyczajenia wielu osób i nabywania nawyków żywieniowych przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Jak się jednak okazuje – alternatyw ziemniaków jest bardzo wiele.

Skoro są głównym elementem dania głównego (bez wątpienia zaraz obok schabowego) – warto zastanowić się nad ich zamiennikami. Propozycją staje się np. kasza. Rodzajów kasz jest całe mnóstwo.

Kiedyś były bardzo znane, zwłaszcza u naszych przodków. Niestety z biegiem czasu stała się coraz bardziej eliminowana z diety, na rzecz innych dodatków. Nie mniej jednak, za najzdrowszą dziś ogólnie dostępną kaszę, uznaje się kaszę gryczaną. Zawiera ona bardzo dużo białka i aminokwasów, które bardzo dobrze przyswajalne są przez ludzki organizm.

Najważniejsze jest jednak to, że w jej składzie znajdziemy bardzo mało tłuszczów, a z kolei dużo węglowodanów. Jest także bogata w witaminy B1, B2, E oraz sole mineralne tj.: fosfor, magnez, żelazo, jod, miedź i inne przydatne w codziennej diecie. Kasza gryczana pomimo swoich właściwości ma jeszcze jedną, bardzo ważną cechę.

Jest to bowiem fakt, że posiada bardzo mało kalorii po ugotowaniu. Dzięki temu, nadaje się dla osób, które dążą do zredukowania masy ciała. Co więcej – ci którzy zmagają się z problemami trawiennymi, wrzodami i żylakami – także powinni skorzystać z jej dobrodziejstw. Kasza gryczana jest świetna w zwalczaniu tych dolegliwości, dzięki temu, że wzmacnia jelita i oczyszcza organizm z niebezpiecznych toksyn.

Do innych rodzajów kasz, które uznawane są za zdrowe i przydatne w codziennej diecie zalicza się: kaszę jęczmienną, kaszę mannę oraz kaszę jaglaną. Warto więc zastanowić się nad odstawieniem ziemniaków, czy makaronu na rzecz właśnie tego prozdrowotnego produktu.