Loading

wait a moment

Do jakich potraw można stosować musztardę francuską

Musztarda to bardzo wyjątkowa przyprawa, która stosowana jest od niemal dwóch tysięcy lat. To właśnie tak datuje się początek jej powstania. Używana jest do bardzo wielu dań, a najlepiej czuje się w towarzystwie mięs, serów, czy też wędlin. Bardzo szerokie zastosowanie odnajduje także jako tajny składnik do sosów i dipów, które dzięki niej zyskują niebanalny charakter. Należy także wspomnieć o tym co właściwie zawiera się na samą musztardę. Gorczyca, która uważana jest za przyprawę, ale także zioło zdrowotne, które od lat stosowane jest w branży medycznej. Jej właściwości bardzo dobrze wpływają na osoby, które zmagają się z problemami reumatycznymi. Dzięki niej – ból zostaje uśmierzony, a dolegliwości ustępują.

Jest także świetnym źródłem, dzięki któremu ustępują zaparcia, obniża się ciśnienie krwi, a dodatkowo wydziela się trzustka. Spożywanie samej gorczycy pozytywnie wpływa na układ odpornościowy organizmu, a ponad to odtruwa organizm, oczyszczając go z toksyn. Musztarda francuska to jednak nie tylko gorczyca i banalne dodatki. Do jej wytworzenia potrzebny jest przede wszystkim ocet spirytusowy, cukier, sól, inne przyprawy, zioła oraz substancje zagęszczające, a ponad to barwnik typu kurkumina. Ten rodzaj musztardy może być używany w wytwarzaniu bardzo wielu potraw. Najczęściej jednak jest stosowana do przyprawiania pieczonych mięs, wzbogacania pysznych sosów, dipów, ale także we wszelkich rodzajach marynat. Nie rzadziej używana jest także w kuchni wegetariańskiej, gdzie warzywa, czy soja bardzo chętnie wzbogacone zostają właśnie jej unikatowym smakiem. Jedno jest pewne – niebywały aromat, jaki wydobywa się z tej przyprawy sprawia, że jest ona bardzo chętnie kupowana i używana w niejednej kuchni.

Posiada bardzo wiele zwolenników, a jej wyjątkowa tekstura niewielkich granulek sprawia, że danie w efekcie staje się wyjątkowe.