Loading

wait a moment

Do czego służy syrop klonowy

Syrop klonowy to bardzo ciekawy produkt, który swoje zalążki odnajduje w Kanadzie. Jest to składnik wykorzystywany tam powszechnie, a dzięki temu – jego popularność rozrasta się na coraz to dalsze zakątki świata. Syrop klonowy to świetna alternatywa dla cukru białego. Jak się okazuje – stosowanie tego niezdrowego dodatku powoduje bardzo wiele dolegliwości, a w efekcie nawet chorób. Tradycyjny cukier zwiększa ryzyko cukrzycy, ale przede wszystkim otyłości. Jego nadmierna ilość jest bardzo szkodliwa.

Źle oddziałuje na ogólny stan organizmu, chociażby na próchnicę. Nie bez powodu w szkołach podstawowych, są prowadzone specjalne kampanie, które mają na celu uświadomienie, że ograniczanie słodyczy bogatych w takie cukry jest zwyczajnie konieczne. Jak się jednak okazuje – nie oznacza to jednak rezygnacji ze wszystkich dóbr, jakie oferuje współczesny świat. Dzięki stałemu rozwojowi, można zauważyć, że istnieje szereg bardzo ciekawych zamienników, które są zdrowe i równie smaczne. Jednym z nich jest wyżej wspomniany kanadyjski syrop klonowy. Syrop klonowy jest pobierany z odpowiednich odmian klonu.

W momencie, gdy sok jest już pobrany – następuje proces odparowywania wody. Dzięki temu, syrop klonowy uznawany jest za mało kaloryczny, ale i niebywale zdrowy. Produkt ten jest bowiem bogaty w kwas foliowy, sole mineralne, ale przede wszystkim w witaminy z grupy B. Zastosowanie syropu klonowego jest wszechstronne. Mówiąc, alternatywa i zamiennik mamy na myśli niemalże każdą dziedzinę konieczności lub potrzeby posłodzenia danej potrawy. Syrop świetnie nadaje się do osłodzenia chociażby herbaty.

Powszechnie jest stosowany w przeróżnych formach wypieków. Najbardziej rozpoznawalnym zastosowaniem syropu klonowego są jednak niewielkie naleśniki zwane pancakes, które w ostatnim etapie obficie polewane są właśnie tym wyjątkowo zdrowym i pysznym składnikiem.