Loading

wait a moment

Do czego służy mąka ziemniaczana

Mąka ziemniaczana to rodzaj mąki, który jest uzyskiwany ze skrobiowego ziemniaczanego krochmalu. W efekcie uzyskiwany jest bezzapachowy, delikatny i biały proszek, którego cechą charakterystyczną jest to, że nie rozpuszcza się w wodzie. Mączka ziemniaczana ma bardzo szerokie zastosowanie w wielu branżach. Można wymienić przede wszystkim: przemysł spożywczy, farmaceutyczny, chemiczny i kosmetyczny.

Poniższe przykłady udowodnią jak przydatny jest to produkt i dlaczego warto go mieć w kuchennej szafce na co dzień: Jeżeli chodzi o zdrowie – niemal każdy spotkał się z kłopotami skórnymi. Wszelakie poparzenia, podrażnienia skóry można z łatwością wyleczyć używając właśnie mączki ziemniaczanej. Wystarczy dodać odrobinę do kąpieli, a ta złagodzi nieprzyjemny, dokuczliwy ból. Szczególnie zaleca się takie zabiegi dzieciom, ponieważ zupełnie nie szkodzi, a jedynie pomaga delikatnej skórze.

Zatrucia i biegunki to także bardzo wyczerpujące efekty uboczne, które są spowodowane nieodpowiednim odżywianiem, czy zaburzeniem stanu przewodu pokarmowego. Te można leczyć także mąką ziemniaczaną, sporządzając tzw. kisiel. Pomimo tego, że właściwie nie ma smaku – jest świetnym lekarstwem właśnie na takie objawy; Mąka ziemniaczana bardzo często odnajduje także swoje zastosowanie w kuchni.

Od pokoleń znana jest jako najskuteczniejszy zagęstnik do wszelakich dań, zup i sosów. Po połączeniu z wodą tworzy gęstą zawiesinę, dzięki której w efekcie można uzyskać wymarzoną konsystencję. Co więcej – ze względu na to, że jest praktycznie niewyczuwalna, z chęcią dodawana jest przez gospodynie do wszelkiego rodzaju wypieków. Dzięki niej zostaje opóźniony proces czerstwienia się np.

pieczywa; Skrobia ziemniaczana rewelacyjnie sprawdza się także jako suchy szampon lub puder. Szczególnie polecana jest osobom, które zmagają się z problemami skórnymi i alergiami. Dzięki swoim właściwościom działa antybakteryjnie.