Do czego służy mąka tortowa

Pieczenie ciast i przygotowywanie innych najrozmaitszych potraw bardzo mocno kojarzy się z tradycją, dzieciństwem i rodziną. Nie bez powodu każde święta są przyprószone mąką. Ciężko wyobrazić sobie nawet co by było, gdyby tego składnika zabrakło. Jak się okazuje – większość podstawowych dzieł kulinarnych jej wymaga.

Mąka tortowa jak sama nazwa wskazuje – kojarzy się z wytwarzaniem wypieków. Pytanie – czy słusznie. Amatorzy kuchennych eksperymentów z pewnością nie zagłębiają się w tematy wyboru mąki i jej najbardziej uniwersalnego wykorzystania. Jeśli na opakowaniu jest napisane: do pierogów – to kupujemy z myślą o ich lepieniu i analogicznie przykładów może być mnóstwo.

Profesjonaliści jednak, bardzo uważnie sprawdzają działanie każdej mąki. Może się okazać, że niektóre ciasta wyjdą dużo lepsze, jeśli się użyje choćby odrobinę zmienionego składnika. Tytułowa mąka tortowa to chyba najpopularniejszy rodzaj mąki, używanej przez miliony gospodyń na całym świecie. Bowiem jej typ to 450.

Każdy, kto choć raz robił naleśniki, z pewnością z jej korzystał. Powód jest jeden: najczęściej znajdziemy ją w sklepie. Co więcej, jest odpowiednio zmielona i przesiana. Jej kolor jest bardzo jasny i kremowy.

Nadaje się do wytwarzania takich wypieków jak: tradycyjne biszkopty, ciasta francuskie oraz ciasta ucierane. Dzięki swojemu wszechstronnemu zastosowaniu, nie zmienia swojej pozycji wśród innych mąk – stale stoi na czele. Warto jednak zastanowić się do czego służą jej główne konkurentki:

  • Mąka krupczatka, charakteryzuje się oznaczeniem jako typ 500. Świetnie nadaje się do pieczenia ciast kruchych i półkruchych;
  • Mąka wrocławska, typ 500 – znajduje swoje zastosowanie w pieczeniu ciast francuskich, półfrancuskich, a także w zagęszczaniu zup i sosów;
  • Mąka poznańska, która także jest oznaczona jako typ 500 – najczęściej używana jest w lepieniu pierogów oraz produkcji rozmaitych pizz.

.