Czy można stosować mleko kokosowe zamiast śmietany?

Mleko kokosowe to bardzo sprytny składnik każdej kuchni wegańskiej, choć nie tylko. Jest to produkt, który zostaje uzyskiwany z miąższu orzecha kokosowego. Najczęściej jego skład to około 76 procent wody i 24 procent tłuszczu. Coraz częściej spotyka się błąd w którym mylone jest ono z wodą kokosową. Ta z kolei jest płynem, który wydobywa się z niedojrzałego kokosa.

Mleczko natomiast ma gęstą konsystencję, która kojarzy się ze standardową śmietaną. Zwolenników niestandardowych rozwiązań kulinarnych jest na świecie coraz więcej. To dzięki nim dowiadujemy się w jaki sposób realizować niektóre projekty, przy użyciu innych produktów niż tych standardowych. Niektóre z nich są oczywiście droższe, ale i z pewnością zdrowsze dla naszego organizmu. Szczególnie często zauważa się takie alternatywy w kuchniach wegańskich, gdzie użycie standardowej śmietany jest zwyczajnie niemożliwe.

Najczęściej śmietanę stosuje się do ubijania. Ta z kolei świetnie odnajduje się w towarzystwie rozmaitych wypieków, a najczęściej tortów urodzinowych, czy imieninowych. Każdy, kto choć raz ubijał śmietanę wie, że nie jest to taka błaha sprawa i bardzo prosto można ją zepsuć. Wysokoprocentowa śmietana słodka nie należy do najtańszych, warto więc szukać innych rozwiązań. Tytułowe mleczko kokosowe jest jednym z nich.

Nie mniej jednak uzyskanie efektu bitej śmietany nie jest najprostsze w uzyskaniu. Najwięcej porad dotyczących realizowania tej czynności z pewnością znajdziemy na dedykowanych forach i blogach. Warto jednak wiedzieć, że:

  • Ubijane mleko kokosowe musi być bardzo twarde. Na tyle, że ciężko jest je wyjąć z opakowania. Inna konsystencja sprawi, że zamierzony efekt nie zostanie osiągnięty, a produkt – zmarnowany;
  • Aby mleko kokosowe było twarde, musi co najmniej kilka godzin spędzić w warunkach chłodniczych, innymi słowy w lodówce;
  • Ważny jest wybór samego produktu.

    Niektóre mleka kokosowe po pewnym czasie w lodówce tracą na swoich właściwościach i zamieniają się w płynną masę. Z takiego produktu nici, aby mleko się ubiło.

.