Loading

wait a moment

Czy cukier trzcinowy jest zdrowszy od cukru białego

Cukier biały od zawsze kojarzy się ze stwierdzeniem, jakim jest ,,biała śmierć’’. Pytanie jednak, czy słusznie. Jak wykazuje szereg badań, żaden rodzaj cukru nie jest bowiem zdrowy. Każdy słodzik trzeba ograniczać, nawet jeżeli jest to syrop klonowy, stewia, czy chociażby miód. Nadmierne spożywanie tego typu produktów może prowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości, jakim są w efekcie zakwaszenia organizmu.

Co więcej, cukry powodują otyłość, cukrzycę oraz inne niebezpieczne choroby, czy efekty uboczne. Jeżeli chodzi o cukier biały, jest to produkt powszechnie używany w każdej, standardowej kuchni. Powodów jest wiele. Po pierwsze nie jest drogi, wręcz tani w porównaniu do innych alternatyw. Po drugie – jego słodkość jest na dobrym poziomie.

Oznacza to, że łyżka cukru niemal zawsze przewyższy przykładowo łyżkę miodu. Trendy w dzisiejszym świecie generują coraz to nowsze przyzwyczajenia ludzi. Jak się okazuje, nawet w branży spożywczej. To dlatego w restauracjach, czy knajpach obecnie możemy poprosić o tzw. cukier trzcinowy.

Jednak co o nim w istocie wiemy i czy nie jest to aby na pewno jedynie moda? Cukier brązowy jest produkowany z trzciny cukrowej. Określany jest mianem nierafinowanego, co oznacza, że nie przechodzi przez etap tzw. oczyszczania, jak dzieje się w przypadku cukru białego. Cukier trzcinowy zawiera minimalnie więcej składników mineralnych w postaci potasu, żelaza, czy magnezu. Nie należy jednak zapominać, że w dalszym wypadku jest sacharozą w czystej postaci, a jego barwa pochodzi od zabarwienia karmelem lub zwyczajnym nierafinowaniem.

Cukier brązowy niemalże nieróżni się od białego jeżeli chodzi o kalorie. Nie może być uznawany za zdrowszy. Jedyne co go wyróżnia to niepowtarzalny smak i cena. Jest bowiem dużo droższym rozwiązaniem. Powszechnie stosowany jest w przygotowywaniu najrozmaitszych drinków.

.