Loading

wait a moment

Co wchodzi w skład kawy rozpuszczalnej

Miliony ludzi na całym świecie nie wyobrażają sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia chociażby filiżanki kawy. Smakosze kawowych specjałów mają duże pole wyboru, jednak najczęściej sięga się po kawę rozpuszczalną. Nie da się jednoznacznie określić jej fenomenu, ale można domyślać się co stoi za tym, że jest tak lubiana. Przede wszystkim sposób jej przygotowywania – czyli banalnie proste zalanie gorącą wodą i w zależności od preferencji – posłodzenie lub dodanie mleka, czy śmietanki. Podobny rytuał odbywa się, jeżeli chodzi o kawę nierozpuszczalną, inaczej mówiąc sypaną. Nie mniej jednak, skupiając się na tej pierwszej – warto określić wady, zalety oraz wpływ zdrowotny na organizm człowieka. Pierwszą kwestią nad którą trzeba się zastanowić to fakt w jaki sposób powstaje kawa rozpuszczalna i czym w istocie jest. Jak się okazuje – jest to nic innego jak starannie przepłukane ziarna kawy tradycyjnej pod bardzo dużym ciśnieniem. W efekcie – wysuszone resztki to tzw. ekstrakt z kawy, który tworzy właśnie kawę rozpuszczalną.

Producentów kaw rozpuszczalnych jest całe mnóstwo. Decydując się na dane rozwiązanie, bardzo rzadko zastanawiamy się, co właściwie powinna zawierać w swoim składzie. Jak się okazuje – kawa rozpuszczalna różni się od ziarnistej właściwie jedną, zasadniczą kwestią, czyli zawartością kofeiny. Jak można się z łatwością domyślać jest jej mniej – a dokładnie dwa razy mniej. Producenci takich kaw, pod naporem konkurentów – pragną się od nich wyróżnić. To dlatego też coraz częściej stosowane są zabiegi, które mają za zadanie wzmocnić ich aromat, czy polepszyć smak. Z tych właśnie powodów, niemalże w każdej propozycji znaleźć można stabilizatory i niezdrowe zagęszczacze. Warto także dodać, że do produkcji kawy rozpuszczalnej zazwyczaj używa się najgorszych gatunkowo i jakościowo ziaren kaw. Z reguły są one nawet uszkodzone, co odbija się na końcowym efekcie, czyli smaku. Jedyną radą na uniknięcie takich propozycji jest oczywiście dokładne analizowanie składu kawy, którą rzeczywiście zamierzamy dodać do swojego koszyka.