Co to jest tagiatelle

Tagiatelle to rodzaj makaronu, który swój początek odnajduje nigdzie indziej jak we Włoszech. Jak wiadomo, w dzisiejszym świecie makaronów jest bardzo dużo, lecz bardzo łatwo spotkać się z tymi, które w efekcie psują całe danie i jego ostateczny smak, czy nawet styl. Tagiatelle natomiast eliminuje takie przypadki.

Posiada bardzo zawiłą i ciekawą historię, dzięki której szacunek wobec tego produktu rośnie, a ludzie coraz częściej sięgają po jego dobrodziejstwa. Należy wspomnieć, że ten makaron pochodzi z rejonu Emilia-Romagna, który znajduje się w północnych Włoszech. Sam wygląd jest raczej standardowy i podobny do standardowego makaronu typu spaghetti.

Jest natomiast nieco grubszy, osiągając przy tym jednocześnie większą szerokość, do jednego centymetra. Legendy głoszą, że początki tego makaronu sięgają nawet czasów renesansu i najbardziej utalentowanych szefów kuchni. Jeden z nich był zainspirowany wówczas pewną fryzurą, dzięki której stworzył swoje dzieło, które w późniejszym okresie zyskało tak wielką popularność i znane jest do dziś.

Makaron w formie tagiatelle posiada nawet swoje normy jakości, które są wystawiane poszczególnym producentom. Najważniejszą zasadą jest to, aby po ugotowaniu jego szerokość nie przekroczyła ośmiu milimetrów, a w stanie surowym – sięgała siedmiu. Wzorcowe wymiary tego gatunku makaronu są złożone w Izbie Przemysłowo-Handlowej w Bolonii.

Charakterystyczne jest to, że można tam zobaczyć przykład makaronu wykonanego ze złota. Tagiatelle posiada wiele zastosowań, zwłaszcza jeżeli chodzi o kuchnię włoską. Najbardziej znany przykład, który kojarzy się z tym rodzajem makaronu to sos bolognese z dodatkiem prawdziwego parmezanu.

Przygotowywany jest na świeżo i bardzo dobrze czuje się w towarzystwie wołowiny, cielęciny lub wieprzowiny. Niewykluczone jest jednak przygotowywanie tagiatelle w wersji wegetariańskiej. Przykładowo z pomidorami i świeżą bazylią lub innymi, sezonowymi warzywami.