Co to jest passata pomidorowa?

Pomidory dojrzewające w słońcu to składnik bez którego bardzo często niektórzy nie mogą się obejść. Najlepiej smakują oczywiście latem, gdy istnieje pewność, że zostały zerwane prosto z krzaczka nieopodal miasta. Dobrze jest, gdy zaopatrzamy się w pomidory właśnie z takich, zaufanych miejsc jak farmy, czy niewielkie gospodarstwa. Dzięki temu mamy pewność, że będą one smaczne i zdrowe.

Oczywiście, najlepszą opcją jest hodowanie własnych pomidorów, co nie jest zbyt ciężką sprawą. Dziś można tego dokonać nawet na balkonie, a najważniejsze jest odpowiednie nasłonecznienie. Z pomidorów powstaje bardzo dużo potraw i ich podstaw. Wszelkiego rodzaju ketchupy, passaty, pulpy, przeciery pomidorowe i pasty.

To właśnie ze świeżych pomidorów smakują najlepiej. W towarzystwie różnorodnych przypraw i dodatków, w postaci świeżej papryki i innych czerwonych dodatków, pochodzących wprost z natury. Passata pomidorowa to podstawa bardzo wielu dań w polskich domach. Passata di pomodoro to oryginalna nazwa tego produktu, a pochodzi konkretnie z Włoch, gdzie pomidory to nierozłączny element jakiejkolwiek kuchni.

W Polsce bardzo często nazywana pulpą. Włosi z kolei nazywają ją zwyczajnym przecierem pomidorowym, który z kolei najczęściej ląduje w pierwszej kolejności na pysznych spodach różnorakich pizz. Warunków przygotowywania passaty jest wiele i tyle samo jest oczywiście przepisów, co kucharzy. Niezależnie jednak od zdecydowania się na daną formę, należy pamiętać: Aby pomidory z których powstanie passata nie były zbyt dojrzałe, ale mięsiste, ładne i niestłuczone; Najlepiej jest przygotowywać sos w okresie letnim.

Nie tylko dlatego, że wtedy jest czas pomidorów, ale dlatego, że są najtańsze. To świetna alternatywa dla przygotowania zapasów na zimowe, czy jesienne wieczory; Końcowa konsystencja passaty to kwestia mocno indywidualna. Niektórzy lubią gładką masę, inni zostawiają niewielkie kawałki pomidorów specjalnie.